Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezerarcú Hortenziák

Ezerarcú Hortenziák
Gyakran előfordul, hogy a kertészetben tanácstalanul nézelődő vásárló választás előtt a szakemberhez fordul, sorolva a kívánságait, milyen is legyen a kertjébe elképzelt cserje. Nekünk kertészeknek pedig, amikor felmerül az „….egész nyáron át, őszig és persze dúsan virágozzon!” mondat, legtöbbször a hortenzia valamelyik fajtája jut eszünkbe. Miért is?

Azért, mert rengeteg hortenzia fajta kapható, s mind különféle igényekkel bír. A napkedvelőtől az árnyéktűrőig, a savas talajt kedvelőtől a semleges pH-t tűrőig, a bokrostól a futó fajtáig. Különböző termet és virág szín - forma jellemzi őket, ráadásul a virágzásuk ideje alatt szinte minden fajta megmutatja az ’ezer arcát’. Más a színük a virágzás kezdetekor, középidőben és nyár végén, ősszel.

A hiedelemmel ellentétben nem kell megijednünk az ültetésétől, mindenkinek megtaláljunk a kertjébe passzoló hortenzia fajtát. Ha kell, a hozzá szükséges földet és többféle tápanyagot is ajánlunk, hogy otthon valóban kertünk fő ékességévé váljon a kiválasztott virág.

No de milyenek is ezek az ’ezerarcúak’?

Az óriás: Annabell hortenzia

Ennek a fajtának óriási nagy, akár 20-25 cm-es gömb alakú virágfejei vannak. Van vakítóan hófehér és rózsaszín változata is. A kertészek „joker hortenziának” is hívják, mert nem igényli feltétlenül sem az árnyékos helyet, sem a savanyú talajt. Tehát ők azok, amiket szinte bármelyik kertbe szépen illenek. Júniustól egész nyáron át nyílnak.

 

A varázslatos: Kerti hortenzia

Ma már nem csak a hagyományos fehér, kék, rózsaszín virágzatokban pompázó fajtái kaphatók, egyre népszerűbbek a ’Magical Four Seasons’ fajták, melyek egészen korán, már májustól kezdik hozni virágaikat és egészen a fagyokig kitartanak, ezalatt pedig hónapról-hónapra változó, más színnel örvendezteti meg a kert gazdáit. Van pl. olyan, ami először zöldes, majd élénk rózsaszínre vált, aztán zöldes rózsaszín, végül késő ősszel élénk ciklámen színben ragyog…. De vannak olyan kerti hortenziák, ahol a virágon belül egyszerre megjelenik a zöld, a fehér, a rózsaszín, vagy kék. Ültetésükhöz savanyú virágföldet, félárnyékos helyet javaslunk.

 

A romantikus: Bugás hortenzia

Ez a nagy bokorrá növekő hortenzia fajta is ültethető napra, vagy akár félárnyékba. Ha szárazságtűrésről van szó, abban ő a legjobb. Virágai hosszú, nagy bugákban nyílnak, a virágzás alatt színátmeneten megy keresztül minden fajtája. Népszerűek pl. a

-Limelight fajták, melyek kezdetben lime zöld , majd krémfehér, ősszel kissé rózsaszín, majd bronzos színű.

-Pinky Winky fajták, melyek fehérek, majd alulról kezd rózsaszínné válni, mint egy eper-vanília fagyi.