Felismeri a tuja barnulás leggyakoribb okát?

2020. június 16.
Felismeri a tuja barnulás leggyakoribb okát?

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoz a tujákon és közel rokon fajokon kialakuló barnulás. Rengetek abiotikus és biotikus ok közül most megismerhetik az egyik leggyakoribb okát, a boróka tarkadíszbogarat.

Boróka tarkadíszbogár - Ovalisia festiva
Poór Boglárka növényorvos, Örökzöld Kertészet

Európa nagy részén előforduló, de a Földközi tenger mellékén honos díszbogár. Hazánkban először 1999-ben találták meg a Barcsi ősborókásban, ekkor védett állattá nyilvánították. 2012-ben Budapesten figyeltek fel rá, mint a tuják új, egyre gyakrabban jelentkező károsítójára. Napjainkra lekerült a védett állatok listájáról, így már lehetséges az imágó rajzásakor védekezni.

Tápnövényei a Cupressaceae családba tartozó növények, mint a Chamaecyparis (hamisciprus), Cupressus (ciprus), Juniperus (boróka) és Thuja (tuja).

Az Ovalisia festiva a Coleoptera (bogarak) rendjének, Buprestidae (díszbogarak) családjába tartozik. Imágója 6-12 mm hosszú, fémfényű, kékeszöld színű, hátán 10-14 sötét folttal. Lárvája pondró, világos színű és a 22 mm-t is elérheti. Egyedfejlődése 1-2 évig tart.

Kártételét a pondró okozza, amely kezdetben a kéreg alatt táplálkozik, majd behatol a fás részbe is. Az elrágott szállítóedénynyalábok következtében a növényen nagyméretű barnuló, majd elhaló foltok jelentkeznek. Az elszáradt rész kivágását követően, az ág kérgének lehántásával megtalálható a lapos lárvajárat. Emellett a rágás helye felett gyantafolyás is megfigyelhető. A lárva a fatestben bábozódik, a kifejlett bogár ovális röpnyíláson keresztül hagyja el a növényt. Az imágók rajzása május közepétől július elejéig várható. Ez idén már elkezdődött.

                  

Védekezésnél a legfontosabb, a megfelelő víz- és tápanyagellátás. Egy jó kondícióban lévő növény elegendő gyantát tud termelni ahhoz, hogy a berágó lárva megfulladjon. Ha már a kártétel tünetei jelentkeztek, akkor elsődlegesen az agrotechnikai módszerek állnak rendelkezésünkre. A beteg részek lemetszése, majd megsemmisítése (elégetése) javasolt április végéig. A kémiai védekezés nehézkes, hiszen a lárva endofág életmódja miatt nem lehet elérni növényvédő szerrel, az imágó rajzása pedig elhúzódó. Növényvédőszerek közül használhatóak az idegmérgek, például a kontakt-érintő hatású piretroidok, aminek nagy hátránya, hogy mindent, beleértve a hasznos szervezeteket is pusztítja. Esetleg egyéb bogár ellen engedélyezett hatóanyagok jöhetnének még szóba, mint a klorantraniliprol, ha megkapnák az engedélyt boróka díszbogárra is.

 

Források:

vissza az előző oldalra

Hírek, újdonságok

Felismeri a tuja barnulás leggyakoribb okát? 2020. június 16.

Felismeri a tuja barnulás leggyakoribb okát?

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoz a tujákon és közel rokon fajokon kialakuló barnulás. Rengetek abiotikus és biotikus ok közül most...
... tovább

Hírlevél

Ne maradjon le híreinkről!

Kérek hírlevelet!
Megismertem és elfogadom az adatkezelési nyilatkozat-ot!