Gyakran Ismételt Kérdések

A zöld környezet, virágok, cserjék, pázsitok gondozása, ápolása kérdéseket, gondolatokat ébreszt mindenkiben, aki szereti dísznövényekkel körülvenni magát, szűkebb, tágabb környezetét.

Szombathelyi és soproni kertészetünk munkatársai az Ön kérdéseit is készséggel megválaszolják.


Dísznövények ápolása, átültetése, öntözése, gondozása kapcsán
tegye fel kérdéseit Ön is nekünk,
böngésszen a kérdések és válaszok között!

Kérdezek

Szobanövények

Ajándékba kaptam egy csónakorchideát, nem tudom, hogy bánjak vele. Mikor virágzik?
A cymbidium, magyar nevén csónakorchidea téli, kora tavaszi, hosszan tartó virágzásában csak akkor gyönyörködhetünk, ha megismerjük tartásának, gondozásának igényeit. Ez az orchidea úgynevezett hidegházi növény, virágzásához szüksége van őszi hideghatásra. Meleg szobában nem virágzik, sőt akár tönkre is mehet. Nyáron vigyük kertünk, teraszunk világos, de a déli tűző naptól védett helyére, ahol addig maradhat, míg az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 5-7 fok alá. Ezután tegyük egy hűvös, világos helyiségbe, ahol 7-15 fok van. Magas páratartalomra van szüksége Földjét tartsuk egész évben kissé nyirkosan. Nyári időszakban orchidea tápoldattal tápozzuk. Átültetése csak akkor esedékes, ha kinőtte a cserepét, és az új hajtás már nem fér el, erre általában 3-5 évenként kerül sor. Ültetésre használjunk orchideáknak való Florimo ültetőközeget.
Kedves Kertészet! A hétvégén vásároltam egy gyönyörű mikulásvirágot, de nem tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy sokáig szépen virágozzon. Mit javasolnának? Köszönettel! P. Klára
A mikulásvirág titka

A mikulásvirág valódi díszei a színes fellevelek. Ma már nemcsak piros, hanem fehér, narancssárga és rózsaszín mikulásvirággal is találkozhatunk. Egy idő után azonban a színes fellevelek is bezöldülnek, mely természetes folyamat. A levelei nagyon érzékenyek, ne érjen hozzá semmi és ne fogjuk meg mi sem.

November, december hónapban megvásárolt növényünket tegyük világos, de hűvös helyre.
A bevásárlóközpontok száraz, meleg levegője nem tesz jót a növénynek, ezért csak olyan mikulásvirágot vegyünk, aminek nincsenek sárgás levelei. Az ilyen növény nagyon hamar tönkremegy, mert a folyamat visszafordíthatatlan. Amennyiben piacon, termelőtől vagy kertészetekből vásárolunk, ott szakértelemmel gondozzák és növényünknek hosszabb ideig örülhetünk.

Télen a 10-15 fok lenne ideális számára. Nem kedveli a huzatot, a változó hőmérsékletet, a túlöntözést és a kiszáradt földet sem. Agyag granulátumot vagy kavicsokat is tehetünk a kaspóba, a cserép alá, ezáltal biztosítjuk a megfelelő párologtatást. Hetente egyszer tápoldatos vízzel öntözzük.

Februárban vágjuk vissza a leveleit elhullatott virágunkat, majd tegyük félre pihenni. Április- május környékén vége a nyugalmi állapotnak, ekkor ültessük agyagcserépbe, savanyú földbe, majd ismét vágjuk vissza a hajtásvégeket, hogy szépen bokrosodjon a virágunk. Nyárra kizöldül, ki is tehetjük a szabadba egy árnyékos helyre. A napsütéses órák számának csökkenésével elkezdődnek színesedni a levelek. Szeptember-október hónapban kezdjük el a növény letakarását. Ez azt jelenti, hogy minden este hét órától, másnap reggel 8-ig egy papírdobozt tegyünk a növényre. Egyszer sem feledkezhetünk meg a takarásról, különben elmarad a virágzás.

Sövénytelepítés

Tisztelt Ügyintéző! Kérdésem a következő lenne. Brabant tujáink vannak kerítésnek telepítve. Már jóval 2 méter fölött vannak, de még nem lettek megnyírva. Az aljai teljesen összenőttek, de a teteje még elég ritkás. Mikor és hogyan vághatom meg? Válaszukat előre is köszönöm Beáta
Kedves Beáta!

Köszönjük megtisztelő bizalmát!

A brabant tujákat évente 1-2 alkalommal szokták nyírni. A metszést május végétől augusztus végéig javasoljuk elvégezni.
A brabant tujákat nem csak a tetejükön, hanem az oldalukon is érdemes nyírni, mert így szebb, tömöttebb, kompaktabb formát kapunk.
Tavasszal javasolt a hosszú hatású, örökzöld növényekhez való műtrágya kijuttatása az egészségesebb növény érdekében.

Üdvözlettel:

Nagy Andrea - kertészmérnök
Sövényt szeretnék telepíteni. Milyen növényeket javasolnak?
Íme néhány lehetőség a sok közül:

Fagyal (Ligustrum fajták):
A téli zöld kategóriába tartozik, ami annyit jelent, hogy enyhébb tél esetén megtartja lombozatát, keményebb teleken azonban lombját veszti. Telepíthetünk földlabdás fagyalt is, ami jó hír a türelmetlen kertészkedőnek is, hiszen azonnali eredményként kész és zárt sövény kapunk, ami akár 1,5-2 méter is lehet! Időnként vágjuk vissza!
Aki viszont költségkímélőbb megoldást keres és türelmes, annak a szabadgyökerű fagyalt ajánljuk, amit hármas kötésben (cikk-cakkban) javasolt ültetni. Méterenként 7-8 db-ot számolhatunk. Tavasszal vágjuk felére!

Tuja-félék ( Plicata, Columna, Smaragd, Brabant)
Általánosan elmondható róluk, hogy örökzöldek, tehát lombozatukat télen is megtartják. Savanyú kémhatású földben („A” típusú) növekednek legszebben. Ültetési távolság fajtától függően 0,8-1 méter. Egyes fajták igénylik a metszést, mások nem.

Leylandi ciprus (Cupressocyparis Leylandii)
A leggyorsabban növekvő örökzöld sövény növény. Évente többszöri metszést igényel. Keményebb fagyok esetén a hajtásvégek visszafagyhatnak, ezért az utolsó metszést augusztus végére időzítsük. Méterenként elegendő egy darab növény is. A kisebb növények mellé tegyünk karót.

Tiszafa (Taxus Baccata és fajtái)
Örökzöld növény, mely jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat is. Dekoratív, piros termése ősszel színesíti kertünket. A növény szinte minden része mérgező, ezért kisgyermekes családoknál fontoljuk meg beszerzését. Árnyékos részre is kiválóan alkalmas.

A sövénynövények ültetőgödrébe tegyük szárított, porított szarvasmarhatrágyát a szebb, egészségesebb és ellenállóbb sövény érdekében. Későbbiekben komplex hatású műtrágyát vagy speciális örökzöld növény tápoldatot használjunk. További kérdéseivel forduljon kertész kollégáinkhoz.

Gyümölcsfák

Szabadgyökerű gyümölcsfát ültetnék, de nem tudom, hogy mire kell odafigyelnem, mivel most próbálkozom először ilyesmivel. Mit tanácsol?
A szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése a kora tavaszi időszakban lombfakadásig illetve az őszi időszakban lombhullástól egészen a fagyok beálltáig ideális. Az őszi időszak kedvezőbb, mert a növényeknek több idejük marad a begyökeresedésre és a téli csapadék is kedvező számukra.

A kertünk adottságait figyelembe is véve gondosan válasszunk fajtát.
Szállításkor a fa gyökérzete legyen becsomagolva – lehetőleg műanyag fóliába -, mert a kiszáradhat növényünk.

Ültetés előtt a vastagabb gyökereket 1-2 centiméterrel vágjuk vissza.
Telepítéskor használjunk szarvasmarha trágyát vagy ültető-tablettát!
A begyökeresedésig rendszeresen locsoljunk, tavaszi ültetés esetén pedig egész nyáron!
Az első 2-4 évben, a koronaalakítás időszakában ne terheljük a fát gyümölcs-neveléssel: az apró terméseket idejében szedjük le.

Mediterrán növények

Látom, Önöknél a bougainvillea nagyon kedvező áron kapható. Szeretnék többet tudni erről az érdekes, gyönyörű növényről. Üdvözlettel M. Vivien
A Bougainvillea (murvafürt) gyors növekedésű, trópusi kúszónövény. Látványos, élénk bíborvörös, piros, sárga és fehér színű virágai, pontosabban fellevelei sokáig a növényen díszlenek. Világos, meleg napos helyet kíván. A növény földjét csak igen óvatosan kell öntözni. Tápoldatozni kéthetente ajánlatos. Futassuk fel falra, rácsozatra, vagy tűzzünk a cserepébe erős karókat, hogy erőteljes növekedésű ágai fel tudjanak kapaszkodni. Télen a legjobb számára a melegház, télikert, de biztosan áttelel, akár egy majdnem sötét garázsban is.
Jó napot! Kérdésem a következő, az önöknél vásárolt mirtuszlevelű pacsirtafű /Polygala myrtifolia 1/4T 80cm K9/ egész évben gyönyörűen virágzott, és szeretném ha jövőre is ilyen szép lenne! Kérem írja meg hogyan tudom átteleltetni és hogyan kell vagy kell-e metszeni. Válaszát előre is köszönöm! Zoltán
Kedves Zoltán!

A pacsirtafű egy mediterrán, elegáns formájú örökzöld bokor vagy kicsi fa, mirtusz levelekkel. Télikertek, teraszok, balkonok ideális növénye, mely akár 1,5-2 m magasra is megnőhet.

Szinte egész évben virágzik. Bíborvörös-lilásrózsaszínű virágait, fehéres csipkés porzói díszítik. Magról és dugványról is szaporítható.

Napos vagy félárnyékos hely kedvező a számára.
Szinte bármilyen talajtípus megfelelő számára, de leginkább az örökzöldeknek való „A” típusú földet ajánljuk neki. Humuszban gazdag földben érzi magát igazán jól. Szárazságtűrő, kevés öntözést igényel.

Metszéssel tetszés szerint formázható, de nem feltétlenül szükséges metszeni.

Dézsás növény, fagyérzékeny ezért teleltetést igényel. Amennyiben a kinti hőmérséklet lecsökken 5 Celsius fok környékére, elérkezett a teleltetés ideje! Télen leginkább a 5-15 C.fok körüli hőmérséklet az ideális számára.

Citromfát vennék otthonra, de nem túl bonyolult tartani?
Néhány szabályt érdemes betartani, de ne gondoljunk komplikát dolgokra! Mivel mediterrán növényről van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrusgyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal. Átültetésnél javasolt a citrusföld használata. Tavasztól őszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok előtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10C° körüli a hőmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás, ha van egy kis ablaka. Ablaktalan helyiségben is teleltethetjük a citrusokat, de ez esetben lehullhat az összes levél. A másik lehetőség télen, ha meleg helyre tesszük a fácskát, ilyenkor a téli időszak alatt is fejlődik a növény. Ugyanez vonatkozik a narancsra és kumquatra (koktélnarancs) is.

Kaptam egy leandert ajándékba. Hogyan gondozzam, hogy mindig ilyen szép maradjon?
A növényünket napos, meleg helyre tegyük, a tűző napot kifejezetten kedveli. Mivel dézsás és vízigényes növény, ezért öntözését naponta javasoljuk. A pangó vizet azonban nem szereti. A virágzás ideje alatt heti rendszerességgel tápoldatozzuk mediterrán növényekre kifejlesztett tápoldattal.
Amikor a hőmérséklet 10-15 °C-ra süllyed, elérkezik a teleltetés ideje. Fagymentes, lehetőleg világos helyet válasszunk, így tavasszal hamarabb indul meg növényünk fejlődése. Az esetlegesen megjelenő kártevők (levéltetű, takácsatka) ellen tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk.
Metszeni ősszel vagy kora tavasszal érdemes a szebb, dúsabb bokor kialakítása érdekében.
Mit kell tennünk, hogy otthon is sok termés legyen a narancsfánkon?
Mivel mediterrán növényről van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrus gyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal. Tavasztól őszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok előtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10C° körüli a hőmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás. Ugyanez vonatkozik a citromra és kumquatra (koktélnarancs) is.
Kivit szeretnék termeszteni a kertemben. Mi a kivi titka?
A kivi kúszónövény, ezért támrendszerre (pl. pergoletta) van szüksége, mint a szőlőnek, de mégsem úgy metsszük. Mindig a letermett vesszőt metsszük meg, de az éves hajtásokat ne bántsuk! A növény termő hajtásai vízszinteshez közeli helyzetben képesek a virágzásra. Ez azért is fontos, mert ha elmarad a virágzás, termésre sem számíthatunk. Ha nem öntermékeny a kivink, akkor porzópárra lesz szükség. A közhiedelemmel ellentétben a kivi nem kedveli az erős napsütést, ültessék inkább félárnyékos, széltől védett helyre. Rendszeresen, de ne bőségesen öntözzük. A fiatal növényeket télen takarjuk, mert még fagyérzékenyek.

Virághagymák ültetése

Mit érdemes tudni a virághagymák őszi ültetéséről?
A tulipán, nárcisz, krókusz, jácint, tőzike, egyes liliomok és a hóvirág télen áttelelő hagymás növények, ültetésük szeptemberben és októberben ideális egészen a talajmenti fagyokig.

A hagymás növények aprómorzsás szerkezetű, jó vízelvezetésű, gyorsan felmelegedő és könnyen kiszáradó, tápanyagban gazdag talajban fejlődnek a legjobban. Többnyire a napos, meleg helyeket kedvelik.

Segítségünkre lehet az ültetőkosár, mely megkönnyíti a hagymák mozgatását, kiszedését és védi azokat a földalatti rágcsálóktól. Ültetés után locsoljuk meg a földet, segítve a gyorsabb gyökérképződést, mivel az ősszel ültetett hagymáknak még az első fagyok előtt gyökeret kell ereszteniük.

A hagymások ültetéséhez a földet mintegy 30cm mélységig fel kell lazítani, ezt követően helyezhetjük el a hagymákat az ideális ültetési mélységre. Az ültetési információkat általában a hagymák csomagolásán megtalálhatjuk, könnyen értelmezhető piktogramok tájékoztatnak.Ültessünk őszi hagymásokat és tavasszal gyönyörű virágpompában tündököl a kertünk!

Földlabdás fenyőfák, vágott fenyők-karácsonyfák

Hogyan éli túl a cserepes fenyőfám a karácsonyt? Szeretném, ha az ünnepeket túlélné a konténeres normand fenyőm.
Földlabdás vagy cserepes fenyőt karácsonyfának akkor válasszunk, ha a későbbiekben van helye a kertben, vagy valakinek oda tudjuk ajándékozni.

Lehetőleg kisebb méretű fenyőket válasszunk (1-1,5m magasat), az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak. A kertészeti centrumok által forgalmazott fenyők mindig frissen kitermeltek, kellően nagy földlabdával rendelkeznek, természetes úton lebomló jutazsákba csomagoltak vagy megfelelő méretű cserépbe beültetettek.

Ha nem konténerben vásároltuk a fát, a földlabdánál kicsivel nagyobb –alján lyukas- cserépbe ültessük be vásárlás után, jó minőségű, tőzeges virágföldbe.
A jutazsák akár a földlabdán is maradhat, mert azzal együtt a későbbiekben könnyebb lesz a kertbe kiültetni és úgyis lebomlik. Beültetés után alaposan öntözzük be.
Karácsony előtt néhány nappal helyezzük a növényt egy hűvös, de fagymentes helyiségbe vagy legalább ajtó elé, terasz fala mellé, védettebb helyre.

A lakótérben keressünk olyan helyet a fának, ami a fűtőtesttől távolabb esik. Legjobb, ha nem teszünk rá világító fényfűzért, vagy csak keveset üzemeltetjük.
Tűleveleit még a feldíszítés előtt vízzel permetezhetjük.
Cserepes fenyőnket 1 hétnél tovább ne tartsuk a lakásban, néhány naponta locsoljuk, ellenőrizzük a földjét, hogy mindig nedves legyen.

A fa lebontása után nagyon fontos a fokozatos „kiszoktatás”:

Tegyük egy 0-5 fokos helyiségbe kb. egy hétre, (az sem baj, ha nem kap elég fényt ez idő alatt), majd az ajtónk elé a szabadba egy hétig, azután akár a kertbe.

Ha nagyon fagyos a talaj és nem tudjuk elültetni, akkor a tél végéig a cserepet kartonpapírral, vagy zsákkal bugyoláljuk be a fagy elől.
A növény zöld részét nem kell védeni.
Hogyan őrizhetjük meg sokáig vágott karácsonyfánk szépségét?
Vásárlás után fenyőfánkat tegyük be egy vödör vízbe és tartsuk kint a szabadban karácsonyig még akkor is, ha a víz belefagy a vödörbe.

Amennyiben nem tudjuk az ünnepek előtt vállalni a szabadban tartását, a kertészetekben akkor is időben kiválaszthatjuk és megjelölhetjük a legszebb fát, a szakkereskedések megfelelően gondoskodnak az Ön fenyőfájáról is, hogy karácsonyig ne veszítsen frissességéből.

A talpba állítás előtt fűrészeljük le a fa aljáról a felesleges csonkot merőlegesen a törzsre, ezzel friss metszlapot is biztosítunk a további vízfelvételt elősegítve.

Miután bevittük a lakásba:

Folyamatosan gondoskodjunk vízutánpótlásról. Lehetőség szerint olyan fenyőtalpat válasszunk, amelybe kényelmesen tudunk vizet tölteni, majd ellenőrizzük ezt minden nap.
Minél távolabb tudjuk a fűtőtesttől elhelyezni és minél hűvösebb helyiségbe sikerül a fát felállítani, annál tartósabb marad. A rajta levő fényfüzéreket nem tanácsoljuk sokat működtetni.

Fontos megjegyezni:

A karácsonyfák hazánkban mezőgazdasági termelésből származnak, így a faállítással nem károsítjuk a természetet…

Békés, boldog karácsonyt kíván az Örökzöld Kertészet.

Hírlevél

Ne maradjon le híreinkről!

Kérek hírlevelet!
Megismertem és elfogadom az adatkezelési nyilatkozat-ot!